Wie ben ik?


Ik groeide op in het zuiden van Luxemburg, als kind van Luxemburgse ouders. Hele dagen speelde ik buiten in de bossen rondom ons huis. Mijn moeder ging ook vaak met mij naar het mooie stadspark. De zomervakanties brachten we door bij vrienden in Italië en in ons houten vakantiehuisje in het mooie noorden van Luxemburg. Hoewel ik een echt buitenkind was, ging ik ook erg graag naar school. Mijn hele leven ben ik enorm leergierig gebleven. Op mijn 20e verhuisde ik naar Nederland waar ik via mijn schoonfamilie de Nederlandse taal leerde. Ook al was ik lange tijd vooral moeder en huisvrouw, ik bleef nieuwe uitdagingen zoeken. Aan de Universiteit voor Humanistiek ontdekte ik dat mijn levensbeschouwelijke basis in het humanisme ligt: ‘Zelf denken, samen leven!’

Mijn diploma’s:

 • verpleegkunde (MBO)
 • theologie (HBO)
 • humanistiek (universitair)

Mijn favoriete bezigheden:

 • Samen zijn met Frederik: Hij is de man van mijn dromen. Op mijn 45e heb ik hem ontmoet en in mei 2001 zijn we getrouwd. We zijn noodgedwongen veel thuis, maar als we bij elkaar zijn voel ik mij altijd door en door gelukkig. We maken van elke kleine gebeurtenis een feest, leven zeer bewust en genieten van elkaars aanwezigheid.
 • Samen zijn met mijn kinderen: Ze wonen op zichzelf en hebben hun eigen leven, maar als we elkaar zien dan is het feest. We kunnen samen de slappe lach krijgen om helemaal niets. Heerlijk!
 • Op 6 april 2007 werd mijn eerste kleindochter geboren en werd ik dus oma! Op 30 juli 2009 werd mijn tweede kleindochter geboren. Ik voel mij bevoorrecht deze twee prachtige meisjes te mogen zien opgroeien.
 • Lezen: Het boek De Kleine Prins van Antoine de Saint Exupéry heb ik tussen mijn 14e en mijn 40e elk jaar minstens een keer gelezen, De Ontdekking van de Hemelvan Mulisch heb ik drie keer met veel genoegen gelezen en verder geniet ik van zeer uiteenlopende schrijvers als Kristien Hemmerechts, Maarten ’t Hart, Anna Enquist, Connie Palmen, Leon de Winter en José Saramago, om maar een paar te noemen die mij spontaan te binnen schieten. In 2008 heb ik de bijzondere boeken van Eckhart Tolle ontdekt. Ik leef zoveel mogelijk volgens zijn levensvisie:  aanwezig zijn in het hier en nu! 
 • Schrijven: Pas toen ik bij een verhalenwedstrijd aan de Universiteit voor Humanistiek de eerste prijs won, ontdekte ik dat ik hoe prettig schrijven kan zijn. In november 2005 was ik een van de genomineerden bij de schrijfwedstrijd van De Pen als Lotgenoot. Dat verhaal staat in de 7e verhalenbundel van  DE PEN ALS LOTGENOOT, ervaringen over het leven met een ziekte, van uitgeverij SWP. Misschien lukt het mij mijn vaardigheden op dit gebied verder uit te breiden. Zolang ziekte mij het werken buitenshuis onmogelijk maakt, probeer ik mijn dagen thuis zo zinvol mogelijk in te richten en schrijven geeft mij veel voldoening.
 • Wandelen: Langer dan een half uur red ik meestal niet. Voor ik ziek werd, maakte ik vaak lange strandwandelingen waar ik altijd enorm van genoot. Nu gaan we meestal naar de Heemtuin hier vlakbij, waar we in alle rust kunnen wandelen en als het weer het toelaat heerlijk op een bankje kunnen zitten mijmeren.
 • Reizen: de eerste twee jaar hebben Frederik en ik veel gereisd, maar sinds ik zo ziek ben, is reizen een zware klus geworden die veel voorbereiding vergt en energie vreet. Genieten met mate.
 • Aquajoggen was mijn lievelingssport en ik ging ermee door tot ik het echt niet meer kon volhouden. 
 • Taichi: op goede dagen doe ik thuis taichi-oefeningen. In mijn eigen tempo en op een voor mij geschikt tijdstip. 
 • Schapen en pinguïns: Niets mooier dan een groen weiland met een groepje schapen en lammetjes. Daar zou ik urenlang naar kunnen kijken en in het voorjaar wil ik minstens een paar keer langs weilanden fietsen waar schapen met hun lammetjes grazen. Gelukkig kan dat hier dichtbij. Ik heb ook een album met foto’s van schapen en een paar stenen beeldjes van schapen (zie foto) die ik leuk vind. In de dierentuin kijk ik het liefst naar pinguïns. Hun figuur en hun parmantige stapjes vind ik gewoon aandoenlijk.
 • Dagdromen: Ik fantaseer graag over gezond worden en alles wat ik dan weer zou kunnen ondernemen. Vooral het gemis aan sociale contacten en het noodgedwongen thuiszitten breekt me af en toe op en dan ‘vlucht’ ik in de mooiste droom die ik ken, die van een gelukkig en gezond leven. Gelukkig ben ik al, nu nog het gezond worden. Ik wil niets liever dan deze ziekte overwinnen.

Startpagina
<< Vorige
Volgende >>